Wie en hoezo?

Wie:

Annelies van der Vlugt, eigenaar en ontwerper van WindowSafe+ in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Hoezo:

-Ik had veel last van hooikoorts in huis.
-Ik sliep slecht zonder frisse buitenlucht. Ik merkte dat zuurstof en koele lucht belangrijk zijn voor een goede nachtrust.
-Mijn horren waaiden kapot of er klommen katten doorheen.
-De horren waren niet schoon te maken omdat ze oprollen of -vouwen en daarmee ook al het stof door de kamer verspreiden bij openen en sluiten.
-Ik las in de krant dat er een echtpaar in bed was overvallen via een openstaand slaapkamerraam, waarbij de man het niet had overleefd. Ik wilde een oplossing waarmee insluipingen voorkomen kunnen worden.
-Ik zocht voor bovenstaande problemen een oplossing en er bleek niets te bestaan wat hierin voorzag. Alleen in apart verkrijgbare producten die niet met elkaar gecombineerd konden worden. Of op een manier dat alles zodanig afgesloten is dat je bij brand je raam niet meer kan gebruiken als vluchtroute.

Hoe verder?

-Ik heb allereerst gezocht naar horrengaas wat stuifmeel tegenhoudt. Er is een Nederlandse fabrikant die een topproduct maakt op dit gebied wat ruim 99% pollen uit de lucht filtert. Ook is het sterk en afwasbaar, dus duurzaam.
-Ik ben daarna gaan zoeken naar metaal wat voldoende lucht en licht doorlaat en sterk genoeg is om insluipers, dieren en gevaarlijke voorwerpen tegen te houden. En wat er niet uitziet als tralies om een huiselijk gevoel te behouden.
Geïnspireerd door het filter uit de afzuigkap kwam ik terecht bij strekmetaal. Dit bestaat uit één geheel waardoor het in verhouding sterk is. Door de vorm van gekantelde metalen lamellen laat het de lucht goed door. Het leuke is dat door deze vorm ook nog extra schaduw, dus minder warmte in huis, kan worden gecreëerd. Of naar wens inkijk kan worden voorkomen.
-Ik heb gezocht naar een manier van vergrendeling die zowel erg sterk is, als makkelijk te openen is van binnenuit. Ik kwam uit bij een u-vormig raamwerk waarin het horraam wordt geschoven. Het zit daarmee dus grotendeels vast op het raamkozijn. De laatste vergrendeling tegen uitschuiven of induwen is dan een schroefslot door het horraam en het raamkozijn heen wat elke beweging tegenhoudt maar tevens makkelijk los te draaien is van binnenuit.

Waarom?

Ik merk dat veel mensen de problemen herkennen die ik ook had. Het is een erg duurzaam product. Veel sterker dan de gangbare horren. Ik heb gezocht naar een zo eenvoudig en doeltreffend mogelijk product waardoor ik de prijs relatief aantrekkelijk kan houden.
Het heeft als positieve nevenwerkingen:
Verkoeling in huis en naast pollenwering wordt ook andere luchtvervuiling merkbaar minder. (Bijvoorbeeld de buitenhaard van de buren ruik je veel minder in huis met dit hor voor het raam. Met oud-en nieuw had ik het raam open gelaten met dit hor ervoor en genoot van schone lucht in slaapkamer terwijl de rest van het huis naar kruit rook). Dus ook voor mensen zonder hooikoorts kan het interessant zijn.

Uniek?

Iets vergelijkbaars is nog niet op de markt. Er zijn alleen combinaties te maken van oplossingen.
Het gaat dan qua beveiliging om stalen stangen voor het raam of een kierstandvergrendeling. Het eerste houdt in dat het echt afgesloten is waardoor er een vluchtroute minder is. Bij het laatste is er beduidend minder luchtverplaatsing dan bij een raam wat helemaal open kan. Als dit dan ook nog gecombineerd wordt met een pollenwerend hor is de luchtverversing minimaal.

Kortom:

Het is één product met vier functies:
frisse, gefilterde buitenlucht in huis dankzij speciaal ontwikkeld horrengaas
voorkomt insluiping tijdens het luchten
-door schaduwvorming minder opwarming in huis terwijl de warme lucht wel naar buiten kan “ontsnappen”
-het raam kan ondanks de beveiliging tegen insluiping nog steeds gebruikt worden als vluchtroute omdat er een eenvoudig van binnenuit te openen vergrendeling op zit